Katseet taivaalle! Revontulia näkyy eteläisessä Suomessa saakka

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maaliskuun viimeisinä iltoina kannattaa suunnata katse taivaalle. Ilta- ja yötaivaalla voidaan nähdä näyttäviä revontulia aina eteläisessä Suomessa saakka.

Revontulien taustalla ovat auringossa 28. maaliskuuta tapahtuneet soihtupurkaukset. Niiden odotetaan saavuttavan Maan mahdollisesti jo keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Saapumishetkeen liittyy tosin vielä epävarmuuksia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien todennäköisyys keskiviikon ja torstain välisenä yönä on arvioitu kohtalaiseksi. Torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä revontulien todennäköisyys voi olla jopa suuri.

– Jos massapurkaukset osuvat Maan magneettikenttään huomenna iltapäivällä, on revontuliaktiivisuutta odotettavissa huomenna heti pimeän tultua. Geomagneettiset häiriöt voivat myös jatkua ylihuomiseen asti, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin keskiviikkona 30. maaliskuuta.

Revontulien näkyvyyteen vaikuttaa tietenkin myös sään pilvisyys. Ilmatieteen laitoksen todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulia päästään ihastelemaan rauhallisenkin avaruussään aikaan.