Suomalaiset maksavat yli kaksi miljardia euroa kiinteistöveroja – määrä noussut rajusti

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerätyn kiinteistöveron määrä ylittää tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksi miljardia euroa. Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveron tuotto nousee tänä vuonna noin 93 miljoonaa euroa suuremmaksi kuin viime vuonna. Verohallinto kerää kiinteistöveroja tänä vuonna arvioilta 2,1 miljardia euroa.

– Tänä vuonna kasvu johtuu erityisesti siitä, että rakennusten verotusarvot ovat kasvaneet, koska niiden jälleenhankinta-arvoja on korotettu. Syynä tehtyyn korotukseen on rakennuskustannusten kallistuminen. Viime vuonna kiinteistöveron tuoton kasvu johtui puolestaan pääosin kuntien tekemistä kiinteistöveroprosenttien nostoista, kiinteistöverotilastoista vastaava ylitarkastaja Jenna Lempiäinen Verohallinnosta kertoo.

Kerätyn kiinteistöveron määrä on ollut noususuuntainen vuodesta 1997 lähtien. Syyt kasvuun vaihtelevat eri vuosien välillä. Ennakkotiedoista selviää, että tänäkin vuonna eniten kiinteistöverotuloja saavat Uudellamaalla sijaitsevat kunnat. Rakennusten ja rakennelmien verotusarvot perustuvat jälleenhankinta-arvoihin sekä niistä tehtäviin ikäalennuksiin: mitä vanhempi rakennus, sitä pienempi arvo.