Opiskelijoiden mielenterveyspäivä muistuttaa myötätunnon merkityksestä – jokainen voi ottaa mallia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Opiskelijoiden jaksaminen on hätätilassa. Pitkittyneen korona-ajan vaikutukset opiskelijoiden jaksamiseen ja mielenterveyteen ovat olleet merkittävät, ja joissakin tutkimuksissa on arvioitu, että koronarajoitusten haitat ovat olleet opiskelijoiden kannalta hyötyjä suuremmat. Huhtikuussa vietettävä opiskelijoiden mielenterveyspäivä muistuttaa myötätunnon merkityksestä.

Myötätunto syntyy aidosta halusta edistää toisen hyvää. Se on tietoisuutta, jolloin on kykyä havaita, huomata ja ymmärtää toisen tilanne ja tunnetila. Myötätunto on tunneyhteyttä, eli tunnetta, sympatiaa ja halua toimia toisen puolesta. Se on myös toimintaa: konkreettisia tekoja toisen hyvän edistämiseksi. Myötätuntoa ei kuitenkaan osoiteta aina itsestään ulospäin. Jokaisen on osattava olla armollinen itselleen riittävän itsemyötätunnon kautta.

Myötätunto ei välttämättä tarkoita suuria tekoja. Usein pelkästään läsnäolo riittää. Poikkeusaika, rajoitustoimet ja etäopiskelu ovat lisänneet pahoinvoivien opiskelijoiden määrää ennennäkemättömällä tavalla. Moni on jäänyt täysin yksin vaille tukea ja tunnetta siitä, että kukaan välittäisi. Nyt on aika välittää.