Pääsiäisen jälkeen luvassa tulvia – valtava määrä lunta sulamassa hetkessä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaisten kannattaa varautua omatoimisesti mahdolliseen tulvaan. Pienilläkin toimenpiteillä voi estää vahinkoja syntymästä. Pohjalaisjokien kevättulvasta voi tulla keskimääräistä suurempi. Maaliskuun lopun ja huhtikuun alun keskimääräistä kylmempi sää on viivästyttänyt lumen sulamista.

Lumen vesimäärät ovat vielä suuria ja huhtikuun lumisateet ovat paikoin lisänneet lumimääriä. Mikäli säätilassa tapahtuu äkillinen lämpeneminen, on todennäköistä, että tulva nousee nopeasti ja selvästi tavanomaista korkeammalle. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämästä tulvakarttapalvelusta voi tarkistaa sijaitseeko oma kiinteistö tulvavaara-alueella.

Varmista, että pintavesillä on kulkureitit pois tontilta. Suunnittele, mihin tarvittaessa voit rakentaa talosi suojaksi tilapäisen penkereen. Hanki hiekkaa, säkkejä ja muovia, joita voi käyttää penkereen rakentamiseen tai talon alaseinän suojaamiseksi. Jos vaarana on kellarin tulviminen, varmista että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa ja varaa muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja sen päälle paino. Hanki pumppu tai mahdollisuus sen käyttämiseen.