Näin korona iski matkailuun Suomessa – 25 000 ihmistä lopettanut alalla

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tilastokeskus on koonnut raportin, mikä kuvaa matkailun talous- ja työllisyysvaikutuksia vuosina 2019–2020 sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla. Matkailukysyntä eli matkailijoiden tuotteisiin ja palveluihin käyttämä rahamäärä väheni 6,6 miljardia vuonna 2020. Samalla matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta pieneni prosenttiyksiköllä ja oli 1,7 prosenttia.

Matkailutoimialoilla työskentelevien henkilöiden määrä väheni koko maassa vuonna 2020 noin 25.000 henkilöllä eli noin 16 prosentilla vuotta aiemmasta. Kansainvälinen matkailu romahti 71 prosenttia. Sen sijaan kotimainen matkailukysyntä laski selvästi vähemmän, 26 prosenttia.

– Matkailualan vastaanottama isku ei kohdistunut tasaisesti koko maahan vaan jakautui maakunnittain pitkälti sen mukaan, miten suuri merkitys kansainvälisellä matkailulla alueille oli. Esimerkiksi Etelä-Savossa matkailun bkt-osuus jopa kasvoi, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ossi Nurmi sanoo.

Etelä-Savossa kotimainen matkailukysyntä kasvoi kahdeksan prosenttia, mikä selittyy mökkimatkailun suosion lisääntymisellä. Nurmen mukaan pandemia muutti matkailun kuvaa siten, että kaupunkikohteiden kysyntä laski ja luontokohteiden suosio kasvoi.