Robotit alkavat kuljettaa ruokaa Alepan asiakkaille – ensimmäisenä Suomessa

Digi Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alepasta voi pian tilata ruokaa kotiin futuristisella tavalla. Pääkaupunkiseudulla toimiva lähikauppaketju ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön robottikuljetukset. Kuljetusrobotit ovat Starship Technologies -yhtiön valmistamia.

Kuljetusrobotit kuljettavat asiakkaan tilaamat ostokset Alepa-myymälöistä suoraan toimitusosoitteeseen. Robottikuljetukset alkavat Espoon Otaniemen Alepassa 12. huhtikuuta. Seuraavalla viikolla oimituspiiri laajenee kattamaan myös Espoon Mankkaan, Jousenpuiston, Otaniemen, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepojen lähialueille.

Robottitilaus tehdään Starshipin sovelluksella, jonka jälkeen Alepan henkilökunta pakkaa osotkset ja lastaa ne robotin kyytiin. HOK-Elannon tiedotteen mukaan robotti suunnittelee tekoälyn avulla sopivimman reitin ja kykenee tunnistamaan mahdolliset esteet liikenteessä 12 kamerallaan. Robotin matkaa voi seurata sovelluksella, ja tilauksen saapuessa asiakas saa ilmoituksen puhelimeensa.

Virolaislähtöisen Starship Technologiesin kuljetusrobotit ovat autoja ympäristöystävällisempiä. Ensivaiheessa käyttöön otetaan yhteensä 60 robottia. Yksi päästötön robotti kykenee kuljettamaan kerralla 2-3 ruokakassillista noin kuuden kilometrin tuntivauhdilla.