Ruokatutkimus yllätti: Tavallinen kotiruoka on nuorten ylivoimainen suosikki

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Monen mielestä lounasruokailun paras asia on hyvin ja alusta loppuun asti tehty perunamuussi, jossa ei ole säästelty voita. Sitä eivät voita modernit salaatit, etniset maut tai vegaanit vaihtoehdot. Juuri valmistunut laaja nuorten ruokatrendejä avaava Foodata nuoriso -tutkimus paljastaa saman asian.

– Ääripääkeskustelun välistä nousee esiin ilmiö, jota voi kutsua tavismiksi. Nuorten kohdalla näkyy vahva arvostus tavallista kotiruokaa kohtaan. Suosiossa ovat hyvin perinteiset raaka-aineet, kuten kana, kasvikset, kala, riisi, naudanliha ja peruna, kiteyttää Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma.

Suvi Luoman mukaan tavismin voi määritellä tutkimuksen pohjalta niin, että suuri osa nuorista ei odota ruoalta mitään mullistavaa, kuten superhyvinvointia tai vegaanisuutta. Näihinkin kiinnostusta löytyy paljon, mutta enemmistölle arjen perustana on tavallinen suomalainen kotiruoka, joka nauttii suurta arvostusta.