90 prosenttia suomalaisista altistunut nettihuijauksille – näin vältät iskun

Digi · Terhi Piiroinen

Yli 90 prosenttia suomalaisista kohtasi viime vuonna huijausyrityksen netissä. Yleisimmin huijausta yritettiin sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Huomattavaa on, että kaksi kolmesta vastaajasta ei usko tunnistavansa kaikkia häneen kohdistuneita verkkohuijauksia.

Tiedot selviävät Elisan tekemästä selvityksestä. Joka kymmenes kyselyyn vastanneista myönsi tulleensa huijatuksi netissä.

– Monelle voi olla epäselvää, mikä ero on hyökkäyksen kohteeksi joutumisella sekä huijatuksi tulemisella. Huijausviestin saapuminen puhelimeen ei automaattisesti saastuta puhelinta. Viestin avaaminenkaan ei tätä vielä tee, mutta viestissä olevien linkkien klikkaaminen ja sovellusten lataaminen lisää riskiä huomattavasti, kommentoi Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

Kysely paljasti 18–24-vuotiaiden suomalaisten olevan alttiimpia verkkohuijausten uhreja. Selvitysen mukaan 35 prosenttia nuorista aikuisista ei käytä laitteissaan tietoturvapalveluita, siinä missä yli 65-vuotiaista 91 prosenttia kertoo suojanneensa laitteensa. Huijatuksi jouduttuaan 65-vuotiaat kokevat omaavansa paremmat toimintavalmiudet kuin 18–24-vuotiaat: nuorista aikuisista 57 prosenttia ei tiedä miten toimia.

Löydät täältä ohjeita kyberturvallisuuden parantamiseen.