Atooppinen ihottuma voi aiheuttaa unettomuutta – suuri vaikutus arkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisen kyselytutkimuksen mukaan atooppinen ihottuma vaikuttaa noin neljänneksellä sitä sairastavista haitallisesti esimerkiksi harrastuksiin, itsetuntoon ja työuraan. Neljänneksellä kyselytutkimuksen vastaajista on unettomuutta usein tai jatkuvasti vaikean kutinan ja ihottuman vuoksi.

Ihon oireilu on suurimmalla osalla atopiaa sairastavista lähes jatkuvaa, sillä atooppisen ihon oireita on viikoittain yli 80 prosentilla kyselytutkimukseen vastanneista.Kyselytutkimukseen osallistui 251 henkilöä ja sen toteuttivat yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Pfizer. Kutinaoireita on hoidosta huolimatta kokenut viimeisen vuoden aikana usein tai jatkuvasti 78 prosenttia vastaajista.

Unettomuuden lisäksi kutina voi aiheuttaa yöllisiä heräämisiä. Heräilyä on lähes kolmanneksella ja uupumusta sekä väsymystä 34 prosentilla. Atooppinen ihottuma voi vaikuttaa merkittävästi myös itsetuntoon sekä esimerkiksi kotitöiden suorittamiseen.