Salakavala haittaohjelma levisi Suomeen – piilotellut jopa sadoissa sovelluksissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Android-laitteiden käyttäjiä on varoitettu salakavalasta haittaohjelmasta. Dark Herring -nimen saanut haittaohjelma on levinnyt eri puolilla maailmaa. Suomi on Bleeping Computer -lehden mukaan yksi haittaohjelman tarttumisen riskimaista.

Dark Herring on levinnyt yhteensä noin 470 sovelluksen kautta. Saastuneiden sovellusten joukossa on muun muassa pelejä, kuvafilttereitä ja viihdesovelluksia. Ne toimivat päällisin puolin normaalisti, mutta haittaohjelma johdattaa käyttäjät maksuansaan.

Sovellukset johdattavat käyttäjän erillisen verkkosivustolle ja pyytävät tätä syöttämään puhelinnumeronsa muka varmentamista varten. Todellisuudessa haittaohjelma veloittaa käyttäjältä rahaa kuukausittain puhelinlaskujen yhteydessä. Keskimääräinen veloitus on 15 dollaria kuukaudessa.

Yhteensä Dark Herring on levinnyt jopa 105 miljoonalle Android-käyttäjälle. Sovellukset läpäisivät virallisten latauspalveluiden tunnistusseulat, sillä ne eivät sisältäneet varsinaisia haittaohjelmiin viittaavia koodeja. Lista saastuneista sovelluksista on nähtävissä GitHubissa.