Koltansaamen kielinen aapinen ilmestyi ekaluokkalaisille

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Inarin ja Venäjän Petsamon alueella on oma yhteinen kieli, koltansaame. Se on noin 300 ihmisen äidinkieli, jolla ei ole julkaistu paljoakaan kirjallisuutta. Ensimmäinen koltansaamen aapinen ilmestyi vuonna 1975. Nyt on ilmestynyt värikuvin varustettu, ekaluokkalaisille tarkoitettu koltansaamen aapinen.

Jääkk-njaal AABBÂS on ensimmäisen luokan äidinkielen oppikirja, joka johdattaa pienen oppijan lukemisen ja kirjoittamisen maailmaan. Sevettijärvellä asuvasta 7-vuotiaasta Jääkk-naalista kertova hauska ja värikäs aapinen on innostava ja tukee lapsen kasvua omaan kieleensä ja kulttuuriinsa. Jääkk-njaal AABBÂS on ensimmäinen väreissä painettu koltansaamen aapiskirja ja sen valmistuminen on kolttasaamelaiselle yhteisölle merkittävä asia.

– Toivon, että lapset löytävät tuttuja asioita aapisen saamelaisesta perheestä kielineen ja kulttuureineen. Samaan aikaan toivon, että mahdollisimman monet lapset pääsisivät oppimaan kansamme tietoja ja taitoja perheensä ja yhteisönsä sisällä. Omistan aapisen tyttärelleni Elli-Dåʹmnnalle ja opettajalleni Seija Sivertsenille, kertoo kirjan käsikirjoittaja Tiina Sanila-Aikio.

Aapisen kuvat ja taittotyön on tehnyt Tanja Sanila. Aapiskirjan työryhmään ovat osallistuneet Satu Moshnikoff, Seija Sivertsen, Hannu Kangasniemi ja Raija Lehtola.