Hammaslääkärikammoisten painajainen toteutui – potilas nielaisi poranterän

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

60-vuotiaan Tom Jozsin käynti hammaslääkärillä johti vierailuun perinteisellä lääkärillä. Hammaslääkärin käyttämän poran terä nimittäin päätyi hämmentävällä tavalla hänen keuhkoihinsa.

Yhdysvaltojen Illinoisissa asuva Jozsi vieraili hammaslääkärillä paikatuttamassa hampaansa. Rutiininomainen operaatio sai kuitenkin yllättävän käänteen hammaslääkärin poran kärjen päädyttyä miehen sisään tämän hengitettyä liian voimakkaasti sisään. Röntgenkuva paljasti 2,5 senttiä pitkän esineen päätyneen keuhkoihin asti.

– En edes tuntenut, kuinka se meni alas. Tunsin vain yskäisseeni, Jozsi kuvaili.

Terää yritettiin poistaa Wisconsinissa sijaitsevassa sairaalassa tähystyksessä, mutta esine oli liian syvällä keuhkoissa. Ainoa vaihtoehto oli lopulta suorittaa Jozsille leikkaus. Vaarana oli, että osa keuhkoista jouduttaisiin poistamaan.

Leikkaus onnistui lopulta ongelmitta, eikä tapauksesta aiheutunut potilaalle pysyviä vammoja. People-lehden mukaan poran osa on nyt esillä hyllyssä Jozsin kotona.