Kala on oiva D-vitamiinin lähde – vahvistaa terveyttä ja vastustuskykyä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Auringonvalon vähentyessä suomalaisten on hankittava D-vitamiinia elimistöönsä muilla keinoilla. Yksi terveellisimmistä ratkaisuista on syödä kalaa. Kalaruokien puolesta puhuva järjestö Pro Kala ry on nyt selventänyt, missä kalalajeissa on eniten D-vitamiinia.

– Kalassa on luontaisesti runsaasti D-vitamiinia. Meille tutut kalalajit kuten kirjolohi, silakka, siika, ahven ja kuha ovat kaikki erittäin hyviä D-vitamiinin lähteitä. Kalan terveelliset ominaisuudet eivät lopu sen vitamiinipitoisuuteen: kalasta saa hyvälaatuista proteiinia, sen rasva on pehmeää rasvaa ja siinä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita elimistömme tarvitsee, mutta ei pysty tuottamaan itse, järjestöstä kerrotaan.

D-vitamiinia ei ole kovinkaan monissa raaka-aineissa, vaikka ravinnosta olisi etenkin talviaikaan erittäin tärkeää saada D-vitamiinia. Tästä syystä esimerkiksi maitoon lisätään D-vitamiinia. Kasveissa D-vitamiinia ei ole ollenkaan, mutta joissain metsäsienissä sitä on. Suomalaisille tärkeimpiä ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteitä ovat kuitenkin eri kalat.