Uusi norppalive alkoi – nyt seurataan Saaristomeren norppien elämää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

WWF:n norppalivestä on tullut vuosien saatossa odotettu jokakeväinen ilmiö. Nyt norppien elämää kuvaava luontolive on saanut jatkoa hieman uusittuna. Tällä kertaa pääosissa ovat Saimaan sijaan Saaristomerellä elävät norpat.

Uudessa norppalivessä kamerat on asetettu kuvaamaan luontoa, jolle itämerennorpat kokoontuvat keväisin karvanvaihtoon. Saaristomerellä norppia elää jopa vähemmän kuin Saimaalla, vain noin 200-300 yksilöä.

Saimaalaisten sukulaistensa tavoin itämerennorpat vaihtavat keväällä karvansa paistattelemalla päivää luodoilla ja kivillä. Toisin kuin saimaannorpat, lekottelevat ne mielellään joukolla. Kaikista parhailla paikoilla voi makoilla kerralla jopa kymmeniä norppia.

Itämerennorppa on saimaannorpan tavoin lumesta ja jäästä riippuvainen arktinen hylje, ja molempien suurin uhka on ilmastonmuutos. Saaristomeren norppaliven tarkoituksena on paitsi lisätä tietoisuutta lajista ja tarjota luontoelämyksiä, myös auttaa tutkijoita. Yhtenä tavoitteena on auttaa tunnistamaan norppayksilöitä niiden turkin kuvioinnin perusteella.