Viime kesä oli ennätyskuuma Euroopassa – Italiassa mitattiin jopa 48,8 asteen lämpötila

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesä 2021 oli erityisen kuuma niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Ilmastonmuutosta seuraavan Copernicus-ohjelman tuoreen raportin mukaan viime vuonna Euroopassa koettiin sään ääri-ilmiöitä helleaaltojen, maastopalojen ja tuhoisien tulvien muodossa.

Italiassa mitattiin viime vuonna alustavien tietojen mukaan Euroopan mittaushistorian korkein päivälämpötila. Lämpötila kohosi Sisiliassa jopa 48,8 asteeseen. Pitkään kestänyt helleaalto aiheutti muun muassa maastopaloja, jotka tuhosivat Kreikassa yli 8 000 neliökilometrin kokoisen alueen.

Sään ääri-ilmiöt näkyivät ja tuntuivat muutenkin kuin vain helleaaltoina. Esimerkiksi Saksassa pitkäkestoinen matalapaine aiheutti voimakkaita sateita. Ne puolestaan synnyttivät Saksassa ja Belgiassa sekä ihmishenkiä vaatineita että suuria aineellista vahinkoa aiheuttaneita tulvia.

Keskimääräinen lämpötila Euroopassa oli viime vuonna yli kaksi astetta korkeampi kuin esiteolliseen aikaan. Koko maapallon lämpötilan nousu oli keskimäärin 1,2 astetta. Kahden asteen lämpenemistä on pidetty rajana, jonka jälkeen sään vaaralliset ääri-ilmiöt yleistyvät.