Viisikymppiset panostavat parisuhteeseen – yleisin ongelma löytyy makuuhuoneesta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Väestöliitto tutki suomalaisten viisikymppisten parisuhteita. Yli 50-vuotiaiden parisuhteiden kirjo on viime vuosikymmenten aikana laajentunut. Pitkiä liittoja on yhä enemmän ja leskien osuus on selvästi pienentynyt. Kun koko väestössä avioeronneisuus on pysynyt suunnilleen samalla tasolla, yli 50-vuotiaat eroavat ja muodostavat uusia suhteita aiempaa vilkkaampaan tahtiin.

Onnelliseen ja terveeseen ikääntymiseen vaikuttavista lukuisista tekijöistä parisuhde on yksi tärkeimpiä, ehkä jopa kaikkein tärkein. Parisuhteessa elävät kokevat terveytensä paremmaksi ja ovat yleensä tyytyväisempiä elämäänsä kuin ihmiset, jotka eivät elä parisuhteessa. Silti pelkkä suhteen olemassaolo ei välttämättä riitä, vaan myös suhteen laadulla on merkitystä yksilöiden hyvinvoinnille.

Viisikymppiset ovat tyytyväisiä rakkauteen, mutta fyysisen läheisyyden määrä aiheuttaa tyytymättömyyttä. Pariskuntien yleisimpiä riidanaiheita ovat intiimi kanssakäyminen ja arkiset asiat, kuten raha tai kotityöt. Tulokset selviävät Väestöliiton vuoden 2021 Perhebarometristä Vanhenee kuin hyvä viini – Yli 50-vuotiaiden parisuhteet Suomessa -selvityksestä.