Tutkimus: Liikunnan hyödyt vertaansa vailla – tukee myös rasvamaksan hoitoa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan liikunta tukee alkoholista riippumattoman rasvamaksataudin hoitoa vaikuttamalla useisiin aineenvaihduntareitteihin elimistössä. Tutkimuksen mukaan säännöllinen liikuntaharjoittelu 12 viikon ajan alensi merkittävästi paastoverensokeria, kavensi vyötärönympärystä sekä paransi hapenottokykyä ja maksimaalista suorituskykyä.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä. Alkoholista riippumaton rasvamaksatauti (NAFLD) on yleisin maksasairaus, jota esiintyy arviolta 25 prosentilla maailman väestöstä. Pitkälti oireeton tauti voi edetä maksasolujen rasvoittumisesta maksatulehdukseen ja maksakirroosiin. Se on yhteydessä lihavuuteen ja muihin metabolisen oireyhtymän piirteisiin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja poikkeaviin veren rasva-arvoihin.

Maksan rasvoittumista voidaan vähentää laihduttamalla ja terveyttä edistävällä ruokavaliolla. Tuoreen tutkimuksen tulosten perusteella liikunta voi vaikuttaa suotuisasti rasvamaksapotilaiden moniin taudin osatekijöihin myös ilman laihduttamista ja ruokavaliomuutoksia. Rasva-arvojen parantaminen ja hoito vaatii edelleen huomion kiinnittämistä ruokavalion rasvan laatuun.