Ilmavoimat aloitti suuren lentoharjoituksen – taivaalla voi näkyä erikoisia valoilmiöitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen taivaalla voi tämän viikon aikana näkyä hävittäjälentokoneita ja valoilmiöitä. Niiden taustalla ovat Ilmavoimien Ilmataktiikka 22 -lentotoimintaharjoitukset, jotka alkoivat maanantaina 2. toukokuuta.

Ilmavoimien kevään suurimman lentoharjoituksen päätukikohta on Siilinjärven Rissalassa. Siihen osallistuvat kaikki ilmavoimien joukko-osastot. Harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden tukikohta on Rovaniemellä.

Harjoituksissa mukana on yhteensä 24 F/A-18 -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä kuletus- ja yhteyskonekalustoa. Lennot tapahtuvat päivittäin kello 9-20, ja lentotoiminta päättyy perjantaina kello 14 mennessä. Harjoituksiin liittyy sekä lentoja matalilla lentokorkeuksilla että yli kymmenen kilometrin korkeudessa suoritettavia yliäänilentoja.

Harjoituksissa käytetään myös lentokoneiden omasuojajärjestelmiin lukeutuvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Silppu puolestaan voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.