Kaikkiin matkapuhelimiin samanlainen laturi – hanke etenee EU-parlamentissa

Digi · Terhi Piiroinen

Euroopan unionin alueella on suunniteltu jo pitkään puhelinvalmistajien valjastamista yhden ja samanlaisen laturimallin käyttämiseen. Teknologiayhtiö Apple ei ole tästä mielissään, sillä heidän käyttämänsä lightning-kaapeli eroaa yleisesti muissa puhelimissa käytössä olevasta USB-C -liitännästä.

Nyt yhteisen laturimallin neuvottelut ovat edenneet ja hanke siirtyy seuraavaksi parlamentista neuvoston keskustelunaiheeksi. Hanke koskee kaikkia ladattavia kännyköitä, tablettitietokoneita, kuulokkeita ja kauittimia, joissa on latauskaapeli. Jatkossa mallin tulisi olla kaikissa sama ja ihmiset voisivät käyttää yhtä lataustapaa kaikkiin laitteisiin.

Samassa yhteydessä on ryhdytty valmistelemaan strategiaa, jolla langattoman lataamisen eri tavoista tehtäisiin yhteensopivia vuoteen 2026 mennessä. Applen mukaan laki on tarpeeton, sillä esimerkiksi usb-standardin mukaisia latureita voi käyttää Applen tuotteissa adapterien avulla ja laturien uusiminen tuottaisi jätettä. Euroopan unionin mukaan Eurooppaan tuodaan joka vuosi puoli miljardia laturia langattomille laitteille, ja niistä syntyy noin 12 tuhatta tonnia elektroniikkajätettä vuosittain.