Junalla Helsingistä Tukholmaan? IL: Voi olla mahdollista parin vuoden päästä

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomesta voi olla lähivuosina mahdollista matkustaa Tukholmaan junalla. Iltalehden mukaan Suomen ja Ruotsin välistä matkustajajunaliikennettä on suunniteltu jo pidemmän aikaa, ja sen on tarkoitus toteutua joulukuussa 2024.

Ratayhteys Suomen ja Ruotsin välillä on yli sata vuotta vanha, mutta sitä ei ole sähköistetty. Radan sähköistys Keminmaalta Tornion kautta Haaparannalle on kuitenkin määrä valmistua vuonna 2024. Tällä hetkellä maiden välillä kulkee tavaraliikenne diesel-junilla.

– Infrahankkeet ovat aina hitaita. Vaikka itse rata onkin jo valmiina, ja maiden eri rataleveydetkin saadaan hoidettua jo nyt, on silti osittain kyse tekniikasta. Uutta yhteyttä varten rataosuus Kemin ja Haaparannan välillä on sähköistettävä, Haaparannan kaupungin hallintopäällikkö Göran Wigren kertoo.

Suomen ja Ruotsin välisen matkustajajunaliikenteen alkaessa avautuisi myös yhteys Norjaan saakka. Hanketta edisti rataosuuden päätyminen osaksi Euroopan laajuista TEN-T-ydinverkkoväylää. Junamatkailun toivotaan vetoavan turisteihin paitsi sen ympäristöystävällisyyden vuoksi, myös matkan aikana junan ikkunoista avautuvien maisemien ansiosta.