Nyt tuli viranomaisten varoitus: FluBot-haittaohjelma leviää tekstiviestitse – näin poistat sen

Digi · Tim Isokivi

Suomalaisia on varoitettu tekstiviestitse Android-laitteisiin leviävästä FluBout-haittaohjelmasta. Laitteeseen tarttunut FluBot voi varastaa käyttäjän yksityisiä tietoja ja levittää haittaohjelmaa eteenpäin SMS ja MMS -viesteillä.

Haittaohjelma on Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan levitetty viime aikoina viestiellä, joissa ei ole käytetty ääkkösiä. Lisäksi useissa viesteissä sanoja on rikottu väliyönneillä. Pelkkä huijausviestin vastaanottaminen tai avaaminen ei ole vielä vaarallista, vaan haittaohjelma leviää viestissä olevan linkin kautta.

Nopein tapa päästä haittaohjelmasta eroon on palauttaa laite tehdasasetuksille. Tämä onnistuu yleensä puhelimen Asetukset-osiosta. Varmuuskopiota palauttaessa täytyy varmistaa, että laitteeseen palautetaan ennen haittaohjelman asentamista luotu varmuuskopio.

Jos pankkisovellusta tai luottokorttitietoja on ehtinyt käyttää saastuneella laitteella, tulee olla yhteydessä omaan pankkiin. Rahallisista menetyksistä kehotetaan tekemään rikosilmoitus.

Saastuneella laitteella käytettyjen palveluiden salasanat on syytä vaihtaa, sillä haittaohjelma on voinut varastaa ne. Myös omaan operaattoriin suositellaan olemaan yhteydessä. Haittaohjelma on nimittäin saattanut lähettää liittymästä maksullisia viestejä.