Legendaarinen elokuvasäveltäjä Vangelis on kuollut – muistetaan Blade Runnerin musiikista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kreikkalainen säveltäjä ja elektronisen musiikin pioneeri Vangelis on kuollut. Säveltämästään elokuvamusiikista parhaiten tunnettu muusikko oli menehtyessään 79-vuotias.

Vangelis, oikealta nimeltään Evángelos Odysséas Papathanassíou, kuoli tiistaina 17. toukokuuta. The Guardian -lehden mukaan säveltäjä kuoli ranskalaisessa sairaalassa, jossa häntä hoidettiin.

Vangelis aloitti musiikkiuransa 1960-luvulla rockyhtyeiden kosketinsoittajana. 1970-luvulla muusikko vaihtoi perinteisen rockin progressiiviseen ja elektroniseen musiikkiin, ja alkoi säveltämään musiikkia elokuviin sekä televisioon.

Vangelisin tunnetuimpiin töihin nousivat hänen Blade Runner ja Chariots of Fire -elokuviin tekemänsä musiikit. Säveltäjän musiikkia on kuultu myös muun muassa elokuvissa 1492 – paratiisin valloitus ja Alexander. Yksi hänen mittavan uransa suurimmista kappaleista on 1492-elokuvaan tehty Conquest of Paradise.