Apinarokko jatkaa leviämistään – brittitapaukset jo tuplaantuivat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdistyneen kuningaskunnan terveysturvaviraston (UKHSA) mukaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa on jo tässä kuussa havaittu yhteensä yhdeksän apinarokkotapausta. Määrä on tuplaantunut lyhyessä ajassa. Koko maailmassa on raportoitu 1.300 tapausta ja 58 kuolemaa.

Ensimmäinen brittien tapaus vahvistettiin 7. toukokuuta ja sen uutisointiin tulleen Nigeriasta. Kahdella viimeisimmillä tapauksilla ei ole kytköksiä Afrikan matkailuun, joten sen uskotaan levinneen yhteisössä. Tapauksia on raportoitu laajasti myös muualla Euroopassa.

Aiemmin on kerrottu, että apinarokko ei yleensä leviä helposti ihmisten välillä. Työryhmä on työskennellyt ahkerasti tapausten tunnistamiseksi ja jatkaa infektioiden lähteen nopeaa selvittämistä ja terveydenhuollon ammattilaisten tietoisuuden lisäämistä.

Isorokkoa muistuttava apinarokko oireilee kuumeena, särkynä ja rakkulaisena ihottumana. Tauti on usein lievä. Ihmiset saattavat sekoittaa sen oireiden perusteella myös vesirokkoon, Manchester Evening News uutisoi.