Mieti ennen sähköauton ostoa miten järjestät lataamisen

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sähkö- ja hybridiautot ovat buumissa. Niitä markkinoidaan ekologisempana vaihtoehtona polttoainetta käyttävän ajoneuvon tilalle. Todellisuudessa sähköautojen rakentaminen ja kierrättäminen on ympäristölle paljon kuormittavampaa kuin se, että käyttäisi vanhan bensa-autonsa ikäkaaren loppuun. Myös uusien autojen käyttämä sähkö pitää myös saada jostain, eivät ne käy pyhällä hengellä.

– Sähköautoissa on vielä monille paljon vierasta, sillä ähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan noin joka kolmas ei vielä osaa sanoa, kuinka lataisi autoa. Sähkö- tai hybridiautoon siirtyessä kannattaakin miettiä tarkkaan etukäteen, miten lataaminen on järjestettävissä omassa asuinympäristössä ja arjessa. Hankalia paikkoja sähköauton lataamiseen saattavat olla esimerkiksi kaupunkikeskustat ja kerrostalot, mutta niissäkin on jo alettu panostaa latausmahdollisuuksiin, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Lataamisessa mietityttävät tällä hetkellä esimerkiksi julkisen latausverkoston kehitys ja sähkön hinta. Joka viides miettii myös auton lataamisen paloturvallisuutta. Vakuutusyhtiö muistuttaa, että ennen lataamisen aloittamista on tärkeää varmistaa, että rakennuksen sähköjärjestelmä yleensä kestää auton lataamisen ja pistorasiat ja sähkökytkennät ovat kunnossa. Varminta on kutsua asiantuntija tarkastamaan kokonaisuus.