HUS: Suomessa todennäköisesti ensimmäinen apinarokkotartunta

Terveys · Tim Isokivi

Euroopassa ja Yhdysvalloissa levinnyt apinarikko vaikuttaa levinneen myös Suomeen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on tiedottanut Suomen ensimmäisestä todennäköisestä apinarokkotartunnasta.

Helsingin yliopistollisen sairaalan aikuisella miespotilaalla on todettu orthopox-ryhmään kuuluvan viruksenaiheuttama tartunta. Orthopox-viruksiin kuuluvat muun muassa apina- ja isorokkovirukset. Lopullinen varmistus tartunnasta saadan näytteen sekvensoinnin valmistuessa loppuviikolla.

Kotihoidossa olevalla potilaalla on rakkuloita ja korkea kuume. Muuten hänen vointinsa on HUSin mukaan hyvä. Tartunnan saaneen kanssa läheisessä kontaktissa olleet on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

HUSin tiedotteen mukaan tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on ollut harvinaista ja vaatii erittäin läheistä kontaktia, mutta viime viikkoina Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu kymmeniä tautitapauksia. Taudin oireisiin kuuluvat muun muassa kuume ja vesirokkoa muistuttavien rakkuloiden kehittyminen iholle.