Mies pukeutui mummoksi ja töhri Mona Lisan kakulla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Louvren taidemuseon vierailijat ovat hämmästyneet, kun vanha ja pyörätuolissa ollut nainen hyppäsi pystyyn. Hän levitti Mona Lisa -teoksen päälle kakkua kermavaahtoineen. Mummo olikin vanhukseksi naamioitunut ilmastoaktivisti.

Silminnäkijät kertoivat sosiaalisessa mediassa, että hän heitti peruukkinsa pois ja meni töhrimään Mona Lisaa kermakakulla. Teoksessa on luodinkestävä lasi, eikä itse teos tärveltynyt. Vandaali alkoi huutaa, kun turvallisuusviranomaiset veivät hänet pois. Ei ole tiedossa, miksi juuri 1500-luvun alussa maalattu teos valikoitui ilmastomielenosoituksen kohteeksi.

– Ajattele maapalloa, taiteilijat ajattelevat maapalloa. Kaikki taiteilijat ajattelevat maapalloa. Siksi tein sen, mies huusi motiivistaan röyhkeään temppuun.

Vuonna 1956 mestariteoksen alaosa vaurioitui pahoin, kun ilkivaltaa tehnyt henkilö kasteli maalauksen hapolla. Vuonna 2009 nainen heitti kupillisen teetä taidetta kohti. Kuppi särkyi lasia vasten ja maalaus säilyi vahingoittumattomana. Teos varastettiin vuonna 1911. Katumapäälle tullut varas toi teoksen takaisin ihmisten ilmoille kaksi vuotta myöhemmin.