Salaatti sopii jokaisen suuhun – kokeile kasvattaa itse

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Helposti ja nopeasti viljeltävät salaattilajikkeet ovat monipuolinen lisä kesän ruokapöytään. Salaattia voi viljellä helposti myös itse. Salaatit ovat kiitollisia viljeltäviä ja ne viihtyvät pienessäkin tilassa.

Helpoin viljeltävä on yleensä lehtisalaatti. Kaikki salaattilajikkeet antavat kuitenkin nopeasti satoa, eivätkä ne tarvitse esikasvatusta. Jos ei halua kylvää salaattia siemenestä, voi kaupan ruukkusalaatinkin istuttaa uudelleen avomaalle, ruukkuun tai lavaan. Jos salaattia ei leikkaa liian alas, eli kasvupiste ei tuhoudu, salaatti lähtee yleensä helposti kasvuun.

Salaatit ovat myös oiva apu ruokahävikin vähentämiseen, sillä salaatin sekaan voi lisätä kaikenlaisia jääkaapissa olevia aineksia. Esimerkiksi aurinkokuivattujen tomaattien tai säilöttyjen artisokkien loput sekä hillosipulit antavat uutta ilmettä ja makua arkiseenkin salaattiin.

Salaatteihin voi lisätä myös ylijääneen kypsän lihan tai kalan, keitetyt kasvikset, perunat tai pastan, joista ei muuten riittäisi koko ateriaksi. Vähän nahistuneen salaatin voi taas hyvin upottaa smoothieen tuomaan rakennetta ja täyteläisyyttä, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä vinkataan.