Koiranpennun luusto vahvistuu pikkuhiljaa – vuoden sisällä jopa neljä kertaa vahvempaa kuin betoni

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmiset ottavat koiranpentuja nyt ennätystahtiin. Koiran kehitysvaiheiden seuraaminen on palkitsevaa. Jo parin viikon ikäisenä pentu on alkanut kävellä ja ottaa ensimmäiset askeleensa tutkiakseen ympäröivää maailmaa. Kuitenkin, kun pentu alkaa olla vuorovaikutuksessa ulkomaailman kanssa, emolta saatujen vasta-aineiden tarjoama suoja heikkenee vähitellen.

Koiranpentu rokotetaan noin kahden kuukauden ikäisenä muun muassa siksi, että sen emolta saamien vasta-aineiden määrä vähenee asteittain samalla, kun sen oma immuunijärjestelmä on vasta kehittymässä. Tänä aikana voi olla hyödyllistä tarjota penturuokaa, joka voi myös auttaa tukemaan pennun immuunijärjestelmää.

Kun haet pentua kasvattajalta, sen tulee olla vähintään seitsemän viikon ikäinen. Ota rohkeasti selvää mitä, kuinka paljon ja kuinka usein pentu on syönyt. Muutto on jo sinänsä stressitekijä, ja jotta pennun vatsa ei altistuisi suuremmalle stressille, kannattaa pennun ruokkimista jatkaa kasvattajalta saatujen ohjeiden mukaisesti kotiutuessa. Omaan pennun kasvua edistävään penturuokavalioon voi siirtyä vähitellen.

Alle puolen vuoden ikäisenä on tärkeää, että kasvava pentu saa energiapitoista ravintoa. Nuoruusikä on tärkeää aikaa luuston muodostumisen kannalta: vuoden sisällä se voi olla jopa neljä kertaa vahvempaa kuin betoni. Pentu jatkaa kasvuaan ja tarvitsee penturuokaa. Siinä tulee olla sopiva kalsium- ja fosforipitoisuus, joka auttaa vahvistamaan pennun luita ja hampaita.

Puolivuotiaan jälkeen alkaa murrosikä ja pentu on jo lähellä aikuisuutta. Mutta vaikka se on nyt iso pentu, se ei ole tarpeeksi vanha syömään samaa ruokaa kuin aikuinen koira. Siksi sen ruoan tulisi olla yhä ikävaiheeseen sopivaa penturuokaa. Se, milloin koira katsotaan aikuiseksi, vaihtelee rodun tai koon mukaan ja voi kestää jopa kaksi vuotta suurilla koiraroduilla.