Tässä on maailman pienin kävelevä kauko-ohjattava robotti – pienempi kuin kirppu

Digi · Tim Isokivi

Robotiikka on kehittynyt vuosikymmenten aikana melkoisesti. Nyt Yhdysvaltojen Illinoisissa sijaitsevan Northwestern-yliopiston tutkijat ovat kehitelleet maailman pienimmän kauko-ohjattavan kävelevän robotin.

Noin puolen millimetrin levyinen robotti on pienempi kuin monet kirput, ja se muistuttaa myös ulkomuodoltaan ötökkää. Pienestä koostaan huolimatta robotti kykenee taipumaan, ryömimään, kävelemään, kääntymään ja jopa yppäämään. Robotti valmistettiin muistimetallista, joka mahdollisti pienen koon.

Tutkijoiden mukaan minirobotti kehiteltiin lähinnä kokeilumielessä. He kuitenkin uskovat teknologian mahdollistavan robotit, jotka kykenisivät kokonsa ansiosta suorittamaan erilaisia tehtäviä erittäin pienissä ja ahtaissa paikoissa.