Kesäkuu alkaa sateisena – juhannusviikolla säässä voi tapahtua täyskäännös

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesäkuu alkaa tavanomaista viileämmissä ja sateisissa merkeissä, mutta juhannuksen tienoilla voi olla merkkejä kesäisemmistä ilmoista. Tämä ilmenee Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreesta kuukausiennusteesta.

Toukokuun 30. päivä alkavan viikon lämpötilat ovat Suomen eteläosassa 0,5-1 astetta keskimääräistä viileämpiä, Lapissa puolestaan 1-3 astetta lämpimämpiä. Matalapaineiden vuoksi Suomen yli pyyhkii koko viikon ajan sadealueita.

Sää jatkuu ennusteen mukaan hieman keskimääräistä viileämpänä 6. kesäkuuta alkavalla viikolla, kun taas sateita tulee tyypillinen tai hieman keskiarvoa suurempi määrä. 13. kesäkuuta alkavalla viikolla lämpötilat voivat olla jo lähellä keskimääräisiä. Kesäkuun 20. päivä alkavalla viikolla ennuste kallistuu hieman ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämmän ja vähäsateisemman sään puolelle.

– Vaikka juhannusviikon sää ennustuu tässä vaiheessa vielä huonosti ja signaalien määrä kartoilla on vähäinen, ennuste antaa kuitenkin aihetta olla varovaisen optimistinen sen suhteen, että pitkään jatkuneen viileän ilmamassan valtakausi saattaisi olla päättymässä. Keskimääräistä viileämpien päivien tilalle tulisi enemmän ajankohtaan nähden keskiarvoista tai jopa tavanomaista lämpimämpää, meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan blogissa.