Oikeusasiamies poliisiasemien jonoista – voivat vaarantaa perusoikeuksien toteutumisen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eduskunnan oikeusasiamies katsoo passien ja henkilökorttien saamisen viiveiden voineen vaarantaa kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen. Viiveet ovat voineet vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi perusoikeutena turvattuun oikeuteen lähteä maasta.

Oikeusasiamies on saanut erityisesti helmikuun alun jälkeen kymmeniä kanteluita aiheesta. Osassa poliisilaitoksia ei ole löytynyt lainkaan vapauta aikoja passi- ja henkilökorttiasiointiin sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Toisilla laitoksilla vapaat varattavissa olevat ajat ovat olleet vasta kuukausien päästä, ja jonotusajat ovat puolestaan voineet olla tunteja.

– Poliisi on reagoinut muuttuneisiin tilanteisiin monin tavoin pyrkien vähentämään ruuhkia ja nopeuttamaan asiointia. Hakemusten määrän raju nousu on kuitenkin ollut ilmeinen yllätys, johon täysimääräinen varautuminen ei selvitysten perusteella näytä onnistuneen, OA:n tiedotteessa kerrotaan.

Oikeusasiamiehen mukaan passin ja henkilökortin viivästymisellä voi olla kielteisiä vaikutuksia muiden perusoikeuksien käyttämiselle. OA on pyytänyt Poliisihallitusta ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä, miten toimenpiteet ovat vaikuttaneet, ja mikä lupapalveluiden tilanne on tuolloin.