Ruutu pois ja kirja käteen – yksi kirjallisuuden laji kesäisin ylitse muiden

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kirja- ja paperikauppojen 110-vuotias järjestö Kirjakauppaliitto tietää, että suomalainen ottaa mielellään aurinkotuoliin dekkarin luettavaksi. Nykyään myös nautiskellaan äänikirjoista, mutta nautinto on loppujen lopuksi samankaltainen. Kesäkauden alkaessa kirjakaupoissa vietetään 6.–12. kesäkuuta yhdeksättä kertaa perinteistä Dekkariviikkoa.

– Jännitys- ja rikoskirjallisuutta ostetaan ja luetaan ympäri vuoden. Kesällä ja loma-aikana myynti kohoaa selvästi, sillä monella loma ja dekkari kuuluvat erottamattomasti yhteen, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan tuotepäällikkö Marina Kananen.

– Storytelissä dekkareita kuunnellaan tuntimääräisesti enemmän kuin mitään muuta kirjallisuuden genreä. Äänikirjojen ystävät ahmivat dekkarisarjoja ja merkittävä osa kulutuksesta tulee pohjoismaisesta ja kotimaisesta jännityskirjallisuudesta. Tämän vuoden kuunnelluimmat dekkaristit Storytelissä ovat Seppo Jokinen, Jussi Adler-Olsen ja Anna Jansson, Storytelin sisältöpäällikkö Hanna Walldén toteaa.

Dekkareiden maailma kiehtoo erityisesti kesäisin. Tänä kesänä rikos- ja jännityskirjallisuuden ystäviä hemmotellaan kestosuosikkien lisäksi odotetuilla uutuuksilla. Sekä Kananen että Walldén toteavat yhdeksi kesän odotetuimmaksi uutuudeksi kesäkuussa ilmestyvän Satu Rämön dekkaridebyytin Hildur. Kemppainen nostaa odotettuun kesälukemistoon Juha Roihan Yksi aina valvoo.