Viime talvena syntyi 92 kuuttia – saimaannorppa yhä erittäin uhanalainen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Metsähallituksen johtamissa saimaannorppien pesätarkistuksissa löydettiin tänä vuonna 85 kuuttia. Kokonaissyntyvyydeksi arvioidaan 92 poikasta. Vaikka viime talvi oli suotuisa ja runsasluminen norpan pesimisen kannalta, on laji edelleen erittäin uhanalainen.

– Syntyneistä kuuteista kolme kuoli pesintäaikaan. Alle viiden prosentin pesäkuolleisuutta voidaan pitää merkkinä hyvistä pesimäolosuhteista. Luvut kuitenkin täsmentyvät vielä syksymmällä kanta-arvion teon yhteydessä, kertoo erikoissuunnittelija Miina Auttila Metsähallituksesta.

– Keväällä havaitut kuutit ovat olleet varsin pulleita ja hyväkuntoisen näköisiä. Kun talvi on hyvä, kuutit ovat paremmassa kunnossa ja silloin myös niiden selviytymismahdollisuudet ovat paremmat. Runsas lumimäärä oli erinomainen asia norpalle, vaikka se osaltaan vaikeutti pesien löytymistä, arvioi aluevastaava Ismo Marttinen WWF Suomesta.

Saimaannorpille on tehty apukinoksia osana suojelutoimenpiteitä. Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji, ja viimeisimmän kanta-arvion mukaan niitä elää Saimaan vesissä noin 430 yksilöä.