Chilipula uhkaa maailmaa – Sriracha-kastikkeen tuotanto vaikeuksissa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suositun sriracha-chilikastikkeen ystäville on tiedossa synkkiä uutisia. Tulisen ruoan ystäviä uhkaa sriracha-pula, joka johtuu chilien huonosta saatavuudesta. Tunnetuimpiin sriracha-valmistajiin lukeutuva yhdysvaltalainen Hyu Fong Foods julkaisi asiakkailleen tiedotteen ongelmasta.

Sen mukaan Kalifornian, New Mexicon ja Meksikon sääolosuhteet ovat vaikuttaneet chilien laatuun ja pahentaneet chilipulaa. Yhtiö ei ota vastaan uusia tilauksia ennen syyskuuta. CNN-uutissivuston mukaan monet srirachan ystävät ottivat uutisen vastaan järkytyksellä.

Osa heistä on alkanut hamstraamaan chilikastiketta paikallisista kaupoista omiin varastoihinsa pahimman varalle. Tuotteiden hamstraus on puolestaan saanut aikaan kritiikkiä, ja sitä on verrattu vessapaperin hamstraamiseen koronakriisin alkuaikoina.

Srirachan taustatarinasta on olemassa monia eri versioita. Huy Fong Foordsin kuitenkin perusti vietnamilaissyntyinen David Tran vuonna 1980. Nykyään srirachaa käytetään eri puolilla maailmaa paitsi aasialaisissa ruoissa, myös esimerkiksi hampurilaisten maustamiseen, dippinä ja marinoinnissa.