Suomalaisten luotto uutisiin kasvoi – suurempi kuin muissa maissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Luotto uutismedioihin on Suomessa vahvaa. Monissa muissa maissa kehitys on ollut sen sijaan päinvastaista. Tämä selviää Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2022 –kyselytutkimuksesta.

Suomalaisista 75 prosenttia kertoi luottavansa seuraamiinsa uutisiin ja 69 uskoi, että useimpiin uutisiin voi luottaa. Seuraamiinsa uutisiin luottavien määrä nousi kahdella prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Eniten luottamusta herätti Yleisradio.

Suomessa uutisiin luotettiin eniten kaikista tutkimukseen osallistuneista maista. Seuraavaksi vahvinta luotto uutisiin oli Portugalissa, Tanskassa, Hollannissa, Norjassa ja Irlannissa. Vähiten uutisiin luotettiin Yhdysvalloissa.

– Suomalaisten melko suureen luottamukseen uutisia kohtaan on useita mahdollisia selityksiä. Yleinen luottamuksen kulttuuri on Suomessa keskimääräistä vahvempi. Suomessa on myös toimittajakunnan suhteellisen vahva ammatillinen kulttuuri. Myös uutismedioiden poliittinen sitoutumattomuus voi vaikuttaa asiaan, kertoo Suomen maaraportista vastannut Tampereen yliopiston tutkija Esa Reunanen tiedotteessa.