Elon Musk kysyy: ”Tuhoaako sosiaalinen media sivilisaation?”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ovat äärimmäisen huolissaan sosiaalisen median vaikutuksiin tulevaisuudessa. Myös aikuisten parissa on havaittu tavallista enemmän pahoinvointia ja ihmisiin on pyritty vaikuttamaan yhteiskunnallisella tasolla sosiaalisen median alustaa apuna käyttäen. Ei siis ihme, että sosiaalisen median vaaroista on ryhdytty puhumaan aiempaa enemmän.

Sosiaalisen median käyttöjärjestelmät ja algomitrit on rakennettu siten, että ne koukuttavat käyttäjiään luomaan ja seuraamaan sisältöä. Ihmisillä on tavallaan kaksi eri persoonaa, aito minä sekä somepersoona. Netissä voi esittää mitä tahansa, puhumattakaan siitä, kuinka sen avulla voi ohjailla kokonaisia massoja – ja vieläpä sangen helposti.

– Tuhoaako TikTok sivilisaatiota? Jotkut ihmiset ajattelevat niin. Tai ehkä sosiaalinen media yleensä, Teknologiamiljardööri Elon Musk on kysynyt Twitterissä.

Elon Musk on aiemmin ilmaissut halunsa luoda Twitteristä alustan, jolla ei rajoiteta sananvapautta. Hän ei tarkoita vapaalla sanalla toisten loukkaamista ja rikollisuuteen tähtäävää viestintää. Hän tarkoittaa, että sisältöä ei rajoiteta pelkästään sen takia, että joku tai valtaosa yleisöstä on eri mieltä. Kestävä sivilisaatio kantaa myös kritiikkiä ja arvostelua. Elon Muskin mukaan ihmiskunnan tulisi kehittyä vahvemmaksi, jotta voisimme paremmin ymmärtää todellisuutta ilman jatkuvaa mielensä pahoittamista.