Poliisi varoittaa Tori.fi ja Facebook-myyjiä – huijarit tyhjentävät pankkitilejä

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Verkon kauppapaikoilla myyviä on varoitettu liikkeellä olevista huijareista. Sisä-Suomen poliisi kertoo saaneensa useita ilmoituksia rikoksista, joissa myyjät ovat menettäneet rahojaan esimerkiksi Tori.fi ja Facebook Marketplace -alustoilla.

Ostajana esiintyvät huijarit kertovat haluavansa ostaa tuotteen kuriiripalvelulla, joka noutaisi tuotteen myyjän kotoa. Ostaja tarjoutuu maksamaan lähetyskulut kuljetuspalvelun kautta ja jakaa myyjälle linkin palveluun, jonne tämän pitäisi syöttää pankki- tai maksukortin tiedot. Niiden avulla rikolliset tyhjentävät tililtä tai kortilta niin paljon rahaa kuin ehtivät.

Poliisin mukaan verkossa tai puhelimessa ei tule antaa pankkitietoja tai muitakaan henkilökohtaisia tietoja, eikä annettuja linkkejä tule avata. Aito kuljetuspalvelu ei myöskään kysy pankkitietoja.

Suomalainen puhelinnumero ei takaa ostajan hyviä aikeita. Kankea suomen kieli voi puolestaan kertoa kääntäjän tai botin käytöstä, mikä on yleistä huijauksissa. Tarkkana kannattaa myös olla silloin, kun ostajan tarjoama hinta tai toimintatapa tuntuu liian hyvältä ja helpolta ollakseen totta.