Suomesta löytyi huippuharvinainen hyönteinen – syö alppiruusuja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomesta on löydetty uusi vieraslajihyönteinen. Haagan alppiruusupuistosta Helsingistä löydetyn pistiäisen suomenkieliseksi nimeksi on suunnitteilla atsaleavarviainen tai atsaleapistiäinen. Tulokas käyttää ravinnokseen pehmeälehtisiä alppiruusuja.

Pistiäinen ei uhkaa Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja, suopursua ja lapinalppiruusua. Puutarhoille hyönteisestä voi tosin olla harmia. Pehmeälehtiset atsaleot kelpaavat ötököille niin hyvin, että ne voivat syödä sellaisen täysin lehdettömäksi.

Noin sentin pituinen ja kellertävä atsaleapistiäinen eli Euura lipovskyi on levinnyt Suomeen puutarhakasvien mukana. Suomen lisäksi lajia on tavattu aikaisemmin Tsekissä vuodesta 2010 ja Yhdysvalloissa 1970-luvulta lähtien. Suomesta laji löytyi Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutasen etsittyä sahapistiäisiä lajistoa käsittelevää uutta kirjaa varten.

– Puistossa oli paljon yleisöä ja moni kiinnostui touhuistamme, joten päädyimme pitämään spontaanisti puistoluentoa. Pian yleisön edustaja ensimmäisenä löysi myös hyönteisen toukan, Mutanen paljasti Oulun yliopiston tiedotteessa.