Ruotsissa maailman ensimmäinen lento täysin uusiutuvalla polttoaineella

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ruotsissa on toteutettu lento ennennäkemättömällä tavalla. Etelä-Ruotsin Malmöstä lennettiin Tukholmaan 100-prosenttisesti uusiutuvalla lentopolttoaineella.

Koelento toteutettiin lentokonevalmistaja ATR:n, ruotsalaisen Braathens Regional Airlines -lentoyhtiön ja polttoaineyhtiö Nesteen toimesta. Nesteen mukaan kyseessä oli ensimmäinen alueellinen lento täysin uusiutuvalla polttoaineella. Lento kesti tunnin ja 20 minuuttia.

– Olemme tehneet viime kuukausina sarjan onnistuneita lentoja, joilla uusiutuvaa lentopolttoainetta on käytetty yhdessä moottorissa. Nyt oli mielestämme oikea hetki toteuttaa ensimmäinen koelento, jolla sataprosenttisesti uusiutuvaa lentopolttoainetta käytettiin molemmissa moottoreissa, ATR:n toimitusjohtaja Stefano Bortoli kertoo tiedotteessa.

Yhtiöiden mukaan koelento osoittaa uusiutuvan lentopolttoaineen käytön mahdollistavan teknologian olevan jo olemassa. Neste arvioi uusiutuvan lentopolttoaineen vähentävän kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna.