Ryhtiliike Britanniassa: Kuoleman aiheuttaneelle rattijuopolle jopa elinkautinen vankeusrangaistus

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa voidaan määrätä kuoleman aiheuttaneelle kuljettajalle jatkossa elinkautinen vankeusrangaistus. Elinkautisia vankeusrangaistuksia jaetaan oikeustuomioistuimessa myös muille vaarallisille kuljettajille.

Elinkautisia vankeusrangaistuksia saavat esimerkiksi rattijuopot, jotka tappavat humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena ja ovat yli 14-vuotiaita. Uuden lain piiriin lukeutuvat myös vakavan ja pysyvän vamman aiheuttaneet kuljettajat, jotka ottavat suuren riskin vääränlaisessa liikennekäyttäytymisessään.

– Liian monia ihmishenkiä on menetetty holtittomasta käytöksestä ratin takana, ja se on tuhonnut perheitä, Yhdistyneen kuningaskunnan oikeusministeri Dominic Raab sanoi BBC:n mukaan.

– Tahattomasta taposta saa jo maksimirangaistuksen jopa elinkautiseen vankeuteen, joten on vaikea väittää, että jonkun tappaminen autolla ei oikeuta mahdolliseen samansuuruiseen rangaistukseen. Autolla tappaminen ei eroa muusta hengenriistämisestä.