Mysteeriraketti törmäsi kuuhun – jätti pinnalle tuplakraaterin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuun pinnalle on ilmestynyt uusi kaksoiskraateri. Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan mukaan epätavallisen kraaterin synnytti tuntematon raketti, joka törmäsi Kuun pintaan aikaisemmin tänä vuonna. Kaksoiskraaterin kuvasi Nasan Lunar Reconnaisance Orbiter -luotain. toinen kraatereista on halkaisijaltaan 18 metrin kokoinen ja toinen 16 metrin kokoinen.

Kraaterit synnyttänyt törmäys tapahtui 4. maaliskuuta. Tutkijat olivat havainneet kuuta kohti kiitäneet raketin osan ennakkoon, mutta kaksoiskraaterin muodostuminen oli Nasalle yllätys. Raketin alkuperä on toistaiseksi tuntematon. Sitä epäiltiin alun perin SpaceX-yhtiön vuonna 2015 avaruuteen läetetyksi Falcon-raketiksi ja myöhemmin Kiinan vuonna 2014 laukaistun Chang’e 5-T1 -aluksen osaksi.

Kiinan ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt kuuhun törmänneen kappaleen kuuluneen heidän alukseensa. Alusten osia ja muuta avaruusromua on pudonnut kuun pinnalle ennenkin. CNN-uutissivuston mukaan esimerkiksi Nasan Apollo-lennot ovat synnyttäneet taivaankappaleen pinnalle maaliskuussa syntynyttä jälkeä isompia kraatereita.