Digitaalinen henkilöllisyystodistus käyttöön Suomessa ensi vuonna

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa otetaan käyttöön digitaalinen henkilöllisyystodistus. Mobiilisovelluksella toimiva henkilöllisyystodistus saapuu perinteisen passin ja henkilökortin rinnalle vuonna 2023. Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää asiointiin sekä paikan päällä että verkossa.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kerrotaan mahdollistavan paremman yksityisyyden suojan ja tietosuojan asiointitilanteessa. Suomi on yksi ensimmäisistä Euroopan maista, joissa digitodistus otetaan käyttöön. Käyttöönoton yhteydessä myös henkilötunnusjärjestelmää uudistetaan.

– Digitaalinen henkilöllisyys parantaa ihmisten mahdollisuuksia hallita omia tietojaan ja sujuvoittaa myös monella tapaa arjen asioiden hoitamista, kertoo kuntaministeri Sirpa Paatero tiedotteessa.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus on herättänyt etukäteen keskustelua siihen liittyvien väärinkäsitysten vuoksi. Digitodistuksen käyttö on vapaaehtoista, ja nykyisin käytössä olevat tunnistusmenetelmät pysyvät käytössä sen rinnalla ja tietoliikenne- sekä henkilötiedot salataan. Valtionvarainministeriön toukokuussa järjestämässä tiedotustilaisuudessa todettiin, että tarkoituksena on nimenomaan parantaa mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mitä tietoja ihmiset antavat ja kenelle.