Menossa retkelle Ranuan hillasuolle? Karttapalvelu näyttää parhaat marjapaikat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ranuan kunta tunnetaan etenkin sen marjaisista soista. Suomuurain, eli hilla tai lakka on kypsymässä poimintakuntoon. Ensimmäisiä kypsiä hilloja voi näkyä heinäkuun toisella viikolla. Hilloja saa marjastaa jokamiehen oikeudella.

Ranuan hillasoiden kartta näkyy nyt Ranuan kunnan verkkosivuille. Ranuan hillakarttaan on merkitty lähes 60 valtion mailla olevaa hillasuota. Peräpohjolassa sijaitseva Ranuan kunta on profiloitunut arktiseksi Hillakyläksi, koska oranssina hehkuva arvomarja on alueen ylpeys.

Hilla pystyy talvehtimaan alle −40 celsiusasteen lämpötilassa, minkä ansiosta se on yksi pohjoisimmaksi levinneistä kukkakasveista. Suot ovat yleensä vaikeakulkuisia ja sijaitsevat pitkien matkojen päässä asutuksesta. Ranualla järjestetään elokuussa Hillamarkkinat, josta herkullista marjaa voi myös ostaa suoraan poimijoilta.