Terassipalo voi olla salakavala – palohäytin ei välttämättä pelasta

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Terassit voi olla todellisia kesäkeitaita niin kotona kuin mökilläkin, mutta niihin voi liittyä myös vaaransa. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan terassilta ja parvekkeilta alkaneet palot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kotien palot.

Ifin mukaan keskimääräinen korvaus terassipalosta on yli 20 000 euroa. Vuosittain sattuu myös terassipaloja, jotka johtavat koko rakennuksen tuhoutumiseen. Sisällä olevat palovaroittimet reagoivat ulkopaloihin usein hitaasti.

– Palotestissämme vanhan pikkumökin sisälle sijoitettu palohälytin reagoi vasta noin kymmenen minuuttia palon syttymisen jälkeen, jolloin terassi oli jo ilmiliekeissä. Mökin ikkuna hajosi kuumuuden vaikutuksesta vain hetki hälytyksen jälkeen, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo tiedotteessa.

Terassipalo alkaa useimmiten grillistä, mutta niitä voivat aiheuttaa myös tumppaamattomat tupakat, kuuma tuhka ja terasseihin upotetut paljut niiden tyhjentyessä vahingossa lämmityksen aikana. Ifin testeissä palovaaran riskejä aiheuttivat myös ilman jalustaa puiselle terassille jätety kertakäyttögrillit. Utusen mukaan hyvä muistisääntö on, ettei pihalle tai terassille tule jättää mitään tulta valvomatta.