Maailman suurin hiukkaskiihdytin käynnistettiin jälleen – heti uusia löytöjä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsee CERNin maailman suurin hiukkaskiihdytin Large Hadron Collider, jonka avulla perehdytään maailmankaikkeuden mysteereihin. Nyt kiihdytin on käynnistetty kolmatta kertaa suurilla energiamäärillä.

LHC:n kolmas ajo aloitettiin tiistaina 5. heinäkuuta yli kolme vuotta kestäneiden päivitys- ja huoltotöiden jälkeen. Hiukkaskiihdyttimessä protonit törmäävät Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan ennennäkemättömällä 13,6 biljoonan elektronivoltin törmäysenergialla.

Työ on jo tuottanut tulosta. Tutkijat ovat paljastaneet löytäneensä LHC:n avulla kolme ennennäkemättöntä hiukkasta, kaksi tetrakvarkkia ja yhden pentakvarkin. Kvarkit ovat pienimpiä nykytieteen valossa tunnettuja aineen rakenneosasia.

LHC:n avulla tutkijat haluavat valottaa esimerkiksi kaiken aineen alkuperää ja sitä, kuinka maailmankaikkeus ylipäätään syntyi. Yksi CERNin tavoitteista oli alun perin löytää Higgsin bosonina tunnettu alkuhiukkanen. Siinä onnistuttiin vuonna 2012.