Törttöilitkö veneellä humalassa? Vakuutus ei välttämättä korvaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Veneilyn suosio on ollut viime vuosina selvässä kasvussa. Myös venevakuutuksista maksetut korvaukset ovatkin olleet viime vuodet nousussa. Alkoholi lisää veneilyonnettomuuksia, ja pahimmassa tapauksessa päihtyneen kuskin aiheuttaman onnettomuuden korvaus voidaan evätä kokonaan.

Finanssiala ry:n tilastojen mukaan venevakuutuksesta korvataan Suomessa vuosittain keskimäärin noin 5 000–6 000 venevahinkoa. Määrä kattaa kaikkien vakuutusyhtiöiden korvaamat venevahingot, ja mukana on myös jonkin verran varkausvahinkoja. Yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin.

– Yleisimpiä veneillessä sattuvia vahinkoja ovat pohjakosketukset ja karilleajot. Lisäksi korvaamme venevakuutuksesta vuosittain satoja törmäysvahinkoja, joissa on osuttu esimerkiksi laituriin tai toiseen veneeseen, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen sanoo.

– Kaikkiaan näitä edellä mainittuja vahinkoja sattuu Suomessa vuosittain useampia tuhansia. Korjauskustannukset ovat näissä keskimäärin parin-kolmen tuhannen euron luokkaa. On tärkeää muistaa, että törmäyksissä on aina myös henkilövahinkojen riski. Ihmishenkeä kun ei voi korvata, Tolonen jatkaa.

Moni onnettomuus olisi myös vältettävissä, jos vesille lähdettäisiin selvin päin: veneen kuljettaminen alkoholin vaikutuksen alaisena lisää onnettomuuksia. Vakuutusyhtiö voi saada tiedon alkoholin osuudesta vahinkoon esimerkiksi silloin, jos asia etenee poliisitutkintaan. Mikäli alkoholilla on ollut osuutta vahinkoon, vakuutukseen kuuluvien suojeluohjeiden perusteella korvausta voidaan alentaa tai evätä se kokonaan. Tilanteita tarkastellaan aina tapauskohtaisesti.