Töitä ei tehdä vain palkan takia – työhyvinvointiin panostettava

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Insinööriliitto on muistuttanut, että ihmiset tarvitsevat palkan lisäksi panostusta myös työhyvinvointiin. Työhyvinvointi tukee työkykyä, lisää yritysten tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden elämänlaatua myös työn ulkopuolella. Työelämässä näkyy merkkejä siitä, että etenkin nuoret, alle 35-vuotiaat työntekijät kokevat työkykynsä huonoksi ja työmääränsä lisääntyneen.

– Jos työyhteisössä tekijöiden hyvinvointi ei ole kunnossa, yrityksen on mahdotonta tehdä tulosta parhaalla mahdollisella tavalla, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo ja odottaa, että työnantajaliitot ovat valmiita panostamaan asiaan seuraavilla sopimuskierroksilla.

Vaikka palkka on tärkeä osa sopimuksia, töitä ei tehdä pelkästään rahan takia. Etenkin asiantuntijatyössä työ itsessään on tärkeää ja tuottaa tekijälleen merkitystä elämään, jos sen edellytyksistä on huolehdittu. Töissä uupuminen on pahentunut viime vuosina, vaikka koronapandemian vuoksi ilmiö on painunut lisääntyneen etätyön vuoksi pinnan alle. Jäljet näkyvät viiveellä ja pahenevat, ellei mitään tehdä. Töihin ei välttämättä ole saatavissa halukkaita ja yhä useampi joutuu työkyvyttömäksi.

– Koko työuran kannalta ratkaisevan tärkeää on työhyvinvointi. Palkkaus kalpenee sen rinnalla, jos uraa ei jaksa tai pysty tekemään loppuun asti. Työuran päättyminen ennen aikojaan on ihmiselle aina kova paikka.

Työhyvinvointi tarkoittaa useita asioita. Siihen kuuluu terveellinen, turvallinen ja työhön innostava työpaikka sekä työntekijöiden fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi.