Korvaako vakuutus ilmalämpöpumpun vahingot? Huolimattomuus voi kostautua

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ihmiset viilentävät kotiaan keinotekoisesti hellejaksojen aikana. Usein voisi riittää vanha niksi, jossa avaa ikkunat yön ajaksi ja estää lämmön pääsyn sisätiloihin päivän aikana esimerkiksi panemalla verhot ikkunoiden eteen. Energiaa tulisi säästää, mutta silti moni turvautuu sähköisen viilentimen käyttöön.

Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan erilaisten viilennyslaitteiden aiheuttamien vahinkojen lukumäärä on kasvanut niiden määrän kasvun myötä. Ilmalämpöpumppujen lisäksi korvaushakemuksia tehdään nyt erityisesti siirrettävien viilennyslaitteiden aiheuttamista vahingoista.

Siirrettävät viilennyslaitteet on varustettu usein kondenssivesisäiliön ylitäyttymissensorilla, mutta nämä voivat vikaantua ja siinä tapauksessa kondenssivesisäiliö voi tulvia yli aiheuttaen vahinkoa. Ylitulviminen voi johtua myös tukkeumista. Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden korvauspäällikkö Sini Kujalan mukaan ongelmatilanteet viilennyslaitteiden kanssa johtuvat usein siitä, ettei laitteen kondenssivesisäiliötä aina muisteta tyhjentää tai että viilennyslaite on voitu jättää valvomatta.

– Joskus on ollut jopa tapauksia, joissa laite on jätetty viikonlopuksi päälle ja lähdetty lomalle. Eteen on tullut myös vahinkoja, joissa laitteen oman kondenssivesisäiliön koko on todettu riittämättömäksi ja vesi on ohjattu esimerkiksi ämpäriin. Näin ei kannata toimia, koska käyttövirheet voivat vaikuttaa siihen, että takuu raukeaa ja laite ei ole enää turvallinen käyttää, Sini Kujala kertoo.

Käyttöohjeiden vastainen käyttö voi johtaa myös siihen, että kotivakuutus ei korvaa omalle omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa. Jos vahinkoa aiheutuu taloyhtiölle tai naapurihuoneistolle, korvausta voi hakea omasta kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta.

Siirreltävien jäähdytyslaitteiden poistoputkien asennuksessa pitää noudattaa tarkasti valmistajan ohjeita. Joskus ilmoitetaan vahingoista, joissa poistoputkia on asennettu ilman taloyhtiön lupaa seinien ja muiden rakenteiden läpi. Omatoimiasennukset ovat asennusvirheitä ja niistä omalle omaisuudelle aiheutuvat vahingot jäävät korvauspiirin ulkopuolelle.

– Jos ilmalämpöpumppu tai muu kodin viilennyslaite rikkoutuu ja vahingon syynä on ennalta-arvaamaton tapahtuma, on vahinko yleensä kotivakuutuksesta korvattava. Ennalta-arvaamatonta ei taas ole esimerkiksi se, jos ylivuoto johtuu siitä, että ei ole muistanut tyhjentää kondenssivesisäiliötä, Sini Kujala sanoo.