Ukkonen riehui Suomessa – salamasaldo 5 000, tuhannet ilman sähköä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Eri puolilla Suomea oli tiistaina 12. heinäkuuta todellista kesämyrskyn tuntua. Myrsky ilmeni niin voimakkaina sadekuuroina, tuulenpuuskina kuin ukkoskuuroinakin. Myrsky työllisti pelastuslaitoksia etenkin Itä-Suomessa.

Tiistain ja keskiviikon vastaisen yön salamasaldo oli Ilmatieteen laitoksen mukaan noin 5 000. Voimakkaita tuulia mitattiin muun muassa Lappeenrannassa, jossa mitattiin yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia.

Ukkonen poiki Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle tiistain aikana lähes 50 tehtävää, joista suurin osa oli vahingotorjuntatehtäviä. Pelastuslaitos hälytettiin muun muassa raivaamaan puita, pumppaamaan vettä kiinteistöistä ja sammuttamaan tulipaloja. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Myrsky aiheutti myös sähkökatkoksia. Pohjois-Karjalan sähkö tiedotti tiistai-iltana sähköjen olleen poissa pahimmillaan jopa 2 000 taloudelta. Yhtiön mukaan Ilomantsin Välivaaran ja Haukivaaran välille vaikuttaa iskeneen jonkinlainen syöksyvirtaus, sillä kaikki puut ja sähkölinjat olivat nurin noin 500 metrin matkalta.