HIV-tartunnat kasvussa huumeita piikittävien nuorten keskuudessa

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on tiedottanut huolestuttavasta ja poikkeukselliseksi kuvaillusta ilmiöstä. HIV-tartuntojen määrä on kasvussa suonensisäisiä huumeita käyttävien nuorten keskuudessa.

Pääkaupunkiseudulla on Husin mukaan todettu 10 kuukauden aikana viisi kotimaassa saatua HIV-tartuntaa huumeita piikittävillä nuorilla. Edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryvästymään.

Tartuntojen saamista on mahdollista ehkäistä puhtaiden ruiskujen käytöllä. Husin mukaan suonensisäisiä huumeita käyttävien on ensiarvoisen tärkeää käyttää vain omia puhtaita välineitä, minkä lisäksi heitä suositellaan hakeutumaan HIV-testiin esimerkiksi terveysneuvontapisteissä ja päihdetyön yksiköissä. Epidemiaa pyritään ehkäisemään lisäämällä HIV-testausta ja terveysneuvontaa lisäämällä sekä tehostamalla ruiskujen vaihtoa puhtaisiin.

Tartuntojen leviäminen piikkien kautta on Husin mukaan todellinen uhka. Vuosittain Suomessa todetaan yli 1 000 uutta C-hepatiittitartuntaa, ja niistä suuri osa on tarttunut yhteisten ruiskujen välityksellä. C-hepatiitti ja HIV tarttuvat samalla tavalla.